McMaffia och Oheligt krig

En kommentar
För den som har invaggats i tvivel om huruvida terroristorganisationer som Al Qaida och Hamas har somnat av en smula vill jag rekommendera två böcker som finns för en billig slant på närmaste bokhandel.

McMaffia
är skriven av BBC-journalisten (med mera) Misha Glenny och behandlar främst den internationella brottslighetens relativt enkla erövringståg i västeuropa. Glenny är väl insatt i så väl funktionerna bakom dess framväxt som dess struktur och det är i sanning en mycket skrämmande läsning man bjuds på.

Allt hänger ihop. Kriget på Balkan, Sendero Luminoso-gerillan i Peru, den bulgariska och den ryska maffian, IRA, PLO, Hizbollah och Al Qaida. Vad den moderna terrorn i mångt och mycket handlar om är helt enkelt pengar. Attentaten den 11:e september 2001 beräknas ha kostat cirka $500 000, en spottstyver i sådana sammanhang och med tanke på att bin Laden och hans anhängare gjorde sig enorma pengar på börsspekulationer dagarna innan attackerna är en halv miljon dollar snarare att betrakta som fickpengar.

Om det senare förhållandet mellan pengar och terrorism skriver Loretta Napoleoni i sin bok Oheligt krig. Hon målar med stor kunskap och riklig research upp en mycket dyster bild om hur saker och ting i själva verket förhåller sig. Mycket av det hon presenterar är nyheter för mig, som att Hamid Karzai innan han blev Afghanistans president var anställd av företaget Unical, det företag som hade för avsikt att bygga en pipeline genom det krigshärjade landet. En pipeline som för övrigt även föranledde USA att bygga upp talibanernas vapenförråd i kampen mot Sovjetunonen och som renderade i det talibanstyre USA sedan kände sig tvingade att krossa. Fortfarande har ingen pipeline byggts och nu när USA återigen försöker få in talibanerna i parlamentet så behöver man inte vara särskilt cynisk för att förstå vartåt det barkar.

Det nya med denna typ av terrorism, den statsunderstödda i USA:s fall och den oberoende i till exempel Al Qaidas fall, är att globaliseringen under de senaste decennierna har medfört ett ökat samarbete mellan organisationerna.

När PLO rånade en bank i Beirut för snart 30 år sedan och behövde sprängmedelsexpertis så flög man helt enkelt ner medlemmar av IRA för att ta hand om det.

När bin Laden var ute och fiskade efter vapen, droger och annan hårdvaluta så kontaktade han Sendero Luminoso i Peru för att få råd och värdefulla kontakter.

Allt hänger ihop. Napoleoni beräknar att så mycket som 20 % av världens ekonomi är av kriminell art och således svarta pengar. Varje gång du köper en godispåse hamnar en slant i någon terrororganisations fickor. Så är fallet obönhörligen för läkemedelsindustrin i USA. Det gummi arabicum som används till att dragera piller och tabletter i deras fabriker köps från en gummiindustri i Sudan som ägs av bin Laden. 

Det är ingen egentlig skillnad mellan hur en terrorist- och en maffiaorganisation arbetar, frågan är om det ens är lönt att ge dem olika namn längre. Det handlar om pengatvätt, smuggling, utpressning, mord, makt och korruption i båda fallen. Det är helt enkelt så man försörjer sig.

Via välgörenhetsorganisationer i väst samlar palestinska patrioter in pengar till den väpnade kampen i Israel och via legala investeringar av svarta pengar växer kapitalet sedan obehindrat till ofantliga förmögenheter.

Den italienska maffian har täta kontakter med Hamas, Hizbollah och PLO och ser inga moraliska eller etiska oegentligheter i det. De tjänar stora pengar på att smuggla vapen, människor, kaviar och knark över hela medelhavsområdet.

Allt hänger ihop. USA skakades av Iran-Contras affären på 1980-talet, men sanningen är den att det varken var första eller sista gången man använde sig av denna taktik för att sälja vapen hit och dit och tjäna pengar på alla möjliga sorters transaktioner, lagliga som olagliga.

Kommunismens fall satte onekligen maffiabollen i rullning, men förutsättningarna för dess blomstrande affärer är såväl FN:s många märkliga embargon som övriga länders totala förvirring över dessa nya kapitaliststaters uppkomst.

Läs dessa två böcker, det är viktigt och angeläget. Läs dem för att förstå vad det är som håller på att hända och hur korrupt vår värld är. Inte ens den mest hugade optimist kan undgå att se hur mörk framtiden ser ut. 

 

 
 
1 cyklop:

skriven

Tankeväckande! Och jag som får dåligt samvete när jag inte sopsorterar?



Men, efter att ha funderat igenom hur vi ska komma tillrätta med all kriminalitet, korruption, girighet, våld och lidande, så har jag kommit på en strategi. En taktik.



Glöm allt vad kriminalvård heter, glöm rehabilitering och straff. Vi ska låta generna själva hjälpa oss.

Så här hade jag tänkt: Alla människor som sysslar med, eller visar anlag för, något av ovanstående, steriliseras. Alla människor som är eller visar några som helst anlag för religiositet eller slaviskt följande av dogm eller idelologi, dvs människor utan egen fri tanke förmåga, steriliseras även de.



Övriga. Låt oss kalla dem A- människor, tillåts leva ovan jord samt fortplanta sig. De andra. Låt oss kalla dem B-människor, tillåts visserligen leva, men bara under jord. I underjordiska fabriker, gruvor etc. A-människor får ha sex med B människor, eftersom vi inte riskerar avkomma. Men, och detta är viktigt. det får bara ske i förnedrings syfte.



Genom att på detta sätt hjälpa evolutionen av en ärligare, vänligare människa på traven, så bör vi på fyra fem generationer ha lyft oss betydligt. Tror du världen är redo för min ide? Nobellpris eller?