Tyst minut för Easy Rider

Kommentera

En av Hollywoods riktiga giganter avled i morse i sviterna av cancer. Dennis Hopper, mannen som regisserade och spelade huvudrollen i Easy Rider, blev 74 år.

Hans filmiska arv kan knappast undervärderas. Han arbetade tillsammans med storheter som James Dean, Jack Nicholson, David Lynch och Francis Ford Coppola och tillsammans gjorde de ett bestående avtryck i en vid den tiden relativt strikt och politiskt korrekt Hollywood-attityd.

Hopper var högst delaktig i att tänja såväl den konstnärliga som de samhälleliga aspekterna av filmmakeriet i "drömfabriken" och fick inte sällan kämpa i rejäl motvind. Frågan är om någon innan eller efter honom har fått kriga så hårt för att uppnå en något så när etablerad plats i filmindustrin. En snabb blick på hans filmografi avslöjar en hel uppsjö av småroller i en mängd olika TV-serier och därtill nästan lika många statist- eller biroller.

För mig och många andra kommer han alltid att bli ihågkommen för sina prestationer i Easy Rider, Apocalypse Now, Blue Velvet och True Romance. För den yngre och lite mer actionorienterade publiken blir hans arv förmodligen Waterworld och Speed eller rent av hans röstinsats i det omåttligt populära spelet GTA: Vice City. 

Han fick sin stjärna på Hollywood Walk of Fame i Los Angeles för knappt två månader sedan och framträdde då ordentligt tärd av den prostatacancer som plågat honom den senaste tiden.

Med Hoppers egna ord: "Like all artists I want to cheat death a little and contribute something to the next generation."

Det gjorde han sannerligen. Vila i frid gamle gamäng...



http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article7210932.ab