Vissa, men inte andra...

3 kommentarer

Jag känner på mig redan nu att detta inlägg till stora delar kommer att bli en aning bittert i sin ton. Det är naturligtvis ingenting jag tänker be om ursäkt för, det är som det är. Det är bara konstigt hur vi förhåller oss olika till folk och fä, oavsett likheter och olikheter. 

Häromdagen skrev jag bland annat om Mattias Flink, massmördaren från Falun, ett enormt omskrivet fall som än idag har en självskriven plats på löpet om någonting utöver det vanliga inträffar. Detsamma gäller den evige tokstollen och förmodligen oskyldige seriemördaren Thomas Quick. Den förre förvisso dömd till ett ordinärt fängelsestraff trots den psykos han ska ha drabbats av och den senare fullkomligt blind för verkligheten. Likväl skrivs det hyllmetrar om var och en av dem varje år. I fallet med två andra stollar som faktiskt har krävt långt fler offer skrivs nästan ingenting och deras identiteter och nuvarande förehavanden verkar inte intressera pressen det minsta. Man hör väldigt sällan talas om dem och någon uppföljning av vad de gör idag har i princip aldrig förekommit. Jag tänker nu alltså på Anders Hansson och den så kallade Södermannen, vars namn jag tror mig känna till men inte tänker publicera.

Anders Hansson erkände 25 mord och 17 mordförsök begångna under vintern 1978-79. Samtliga mördade var åldriga patienter på långvården vid Malmö Östra Sjukhus. Han dömdes för 11 mord och 16 mordförsök och skrev därmed in sig i historien som en av Sveriges i särklass mest flitiga seriemördare. Han gav de gamla en cocktail bestående av rengöringsmedlen Gevisol eller Ivisol och blandsaft. De gamla fick frätskador i mun och matstrupe och utvecklade lungödem och lunginflammation och dog. Hansson var endast 19 år när han dömdes till psykiatrisk vård. Nutida rykten gör gällande att han ansågs autistisk och satt på sluten avdelning i cirka 10 år och att han numera lever en stillsam tillvaro i Malmö eller Arlöv. Det finns väldigt lite information om honom att få på nätet. Hansson borde vara i 50-års åldern idag och har sannolikt inte gjort sig skyldig till vidare brott, men det är ändå märkligt hur anonym han tillåts vara. Vad beror det på? Jag säger inte att man ska bedriva häxjakt på folk som har sonat sina brott, i juridisk mening i alla fall, men detta är ändå en helt osannolikt effektiv seriemördare vi talar om, en seriemördare sedan länge på helt fri fot till på köpet. Det måste ju ha ett makalöst mycket högre nyhetsvärde vad han har för sig än vad som orsakade Britneys senaste psykbryt, eller hur?

Södermannen är det om möjligt ännu svårare att hitta information om. Han våldtog under 1970- och 1980-talen ett otal kvinnor i Göteborg (där han gick under namnen "Hagamannen" och "Fönstermannen") och Stockholm. Hans modus operandi var att ta sig in i dessa kvinnors lägenheter via fönstret eller ytterdörren och överraska dem på värsta tänkbara vis, inte sällan när de låg och sov. Han var ofta maskerad och hade spanat på sina offer genom att kika in genom brevinkast och dylikt. I ett fall tog han sig till och med in via ett skafferifönster. Han dömdes till fyra års fängelse i Göteborg 1974 och frisläpptes efter två år, varpå han begav sig till Asien. Redan 1979 återupptåg han dock sin sjuka bana på Södermalm i Stockholm. Av olika skäl, främst på grund av bristande register, tog det flera år innan polisen kopplade ihop de nya våldtäkterna med de gamla. 1983 dömdes han för bland annat ett 20-tal fall av våldtäkt och överfall till 6 års sluten psykiatrisk vård vid Karsuddens sjukhus men rymde efter bara tre veckors internering och stack utomlands. Två år senare arresterades han på Arlanda. Det ska nämnas att han misstänktes för ytterligare ett stort antal våldtäkter, vilket gör honom vidrigare än både Hagamannen och skitskallen Eliasson ifrån Örebro tillsammans. När det gäller just våldtäkterna finns det förmodligen också ett ganska stort mörkertal som antingen aldrig har kopplats till Södermannen eller helt enkelt passerat oanmälda på grund av rädsla eller skam- och skuldkänslor hos offren. Betänk också att han allt som allt endast blev frihetsberövad i cirka fyra år för alla dessa brott och förstörda liv. Futtigt, minst sagt. Idag bor denne vettvilling tydligen i Sollentuna och är 64 år gammal. Att jag inte skriver ut hans namn beror helt enkelt på att jag inte är hundra procent säker på att den person som idag bor i Sollentuna är densamme som Södermannen, men sannolikt är det så. Hans namn förekommer överhuvudtaget ingen annanstans än på Flashbacks forum. Märkligt. Det borde finnas ett ganska stort och akut intresse att veta var denna gök håller hus, inte sant?

Det är inte helt lätt att förstå varför Flink och Quick är så offentligt gods när Hansson och Södermannen är fullständigt anonyma. Till viss del kan det naturligtvis bero på ett förändrat press- och samhällsklimat, men det kan knappast vara hela sanningen. Hansson var mycket ung och det ansågs viktigt att skydda hans identitet på grund av att han dessutom bedömdes vara psykiskt sjuk. Quick har i mångt och mycket själv valt offentligheten. Vad gäller Flink så klassas han på samma vis som en vanlig brottsling och när dom har vunnit laga kraft är det helt i sin ordning att publicera namn och bild. Fallet med Södermannen är däremot obegripligt. Han döms 1974 och 1983, flyr utomlands och efterlyses av Interpol. Hur kan han han trätt in så djupt i glömskan och anonymiteten? Hans drift att våldta lär knappast ha avklingat som genom ett trollslag. Hur motiverar man i så fall publiceringen av bilderna på den nutida Hagamannen och Niklas Eliasson, men den totala avsaknaden av sådana i Södermannens fall (en artikel i FIB-Aktuellt 1983 och boken Brott vi minns undantagna)? Det är tydligen skillnad på idioter och idioter också. Jag vet inte, det luktar feghet och rättsröta lång väg. Jag får nog bolla frågan vidare till min favoritkriminolog Leif GW Persson vid tillfälle.

Nåja, skorpan gäspar och strånk måste knisslas... Ny dag, nya hinder.

 
1 Anonym:

skriven

För att inte tala om Gyllenfjäder i Malmö! Att ingen fördjupar sig i honom är märkligt?

2 Anhörig:

skriven

Ang Anders Hansson som mördade min svärfar Oskar N på östra sjukhuset.
Tystnaden kring honom beror nog på att vi fick någon information (varifrån kommer jag ej ihåg) att han under en permission tagit livet av sig genom att sätta på någon gas ? I sin lägenhet på Sallerupsvägen varav lägenheten o han exploderade o han dog.
Inte trodde vi att han levde i närheten av oss.

Svar: Låt mig börja med att beklaga din/er förlust och tacka för din mycket intressanta kommentar! Detta har jag aldrig hört tidigare, men det är ju fullkomligt skandalöst om någon sprider sådana rykten till anhöriga. Dessutom blev det ju aldrig tillfredsställande utrett, enligt min mening i alla fall, om han hade fått hjälp eller, snarare, blivit styrd av någon att begå dessa hemskheter. Hur han över huvud taget fick anställning övergår mitt förnuft. I och med att Hansson dömdes till vård så är det svårt att få tillgång till utredningsmaterial rörande detta, fick ni som anhöriga tillgång till det eller information om hur fallet fortskred?
Mathias Engman

3 anhörig:

skriven

Pratat med anhöriga nu och de påstår att han jobbar på en skola????
ooops kanske inte bästa möjliga arbetsplats
återigen samma vilseledande "kanske" information.
Hur kan det bli så här. även om han är `"frisk nu" borde inte en skola vara bästa möjliga arbetsplats
om det nu är sant???????