Det är så roligt det där med Grekland

Kommentera
Visst är det väl skoj? Krisen i Grekland alltså. De grekiska politikerna spelar sitt skådespel och de frustrerade ungdomar som inte har förlorat ett vitten i denna kris kastar sten på dem. Någonstans mitt emellan sitter orsaken till problemet i sina obeskattade lyxvillor och myser helhjärtat.

Vi var många som undrade hur i hela friden Grekland kunde tillåtas gå med i EU, vi var ännu fler som undrade hur det gick till när de gick med i EMU.

Nu verkar alla dessutom ha glömt att demokratins vagga var svårt sargat av en långvarig diktatur och ett söndertrasande inbördeskrig för inte alltför många decennier sedan och att en av lösningarna på de ekonomiska problemen i diktaturens kölvatten var mycket enkel: gör allt svart och vägra att betala skatt. En fin tradition som har levt kvar sedan dess. Greklands världsledande plats som fiffelnation sträcker sig långt tillbaka.

Man bygger semesterparadis utan att betala skatt vare sig för arbete eller material och sedan skriver man över hotellet på ett kursat företag, bildar ett nytt och köper det för en spottstyver. Regeringen ger sitt tigande samtycke. Tusentals betongskelett har gått från en ägare till exakt samma ägare på detta vis genom åren. Det fanns över trettiotusen svartbyggda swimmingpooler bara i Aten, inte illa.

Det roligaste av allt är ändå att EU beviljar lån till ett sådant land. Eller förlåt, det roligaste är faktiskt att Euro-kursen inte går i botten med tanke på både Irlands och Greklands ekonomiska bekymmer. Konspirationsteoretikerna jublar, och inte undra på. Jag har letat förklaringar på detta fenomen högt och lågt, men helt utan resultat.

Humorkarusellen snurrar outtröttligt vidare...