The Human Centipede

3 kommentarer
Så har jag då äntligen sett den beryktade film som enligt pressen ska få folk att kräkas rakt ut i biosalongen. Envisa rykten gör till och med gällande att man numera delar ut spypåsar till besökarna. En del tidningar går faktiskt så långt i sina rapporter att de beskriver hur folk faller handlöst till marken, till synes avsvimmade av illamående och äckel.

I USA alltså. Jag misstänker att den svenska publiken är lite mer stillsam och framför allt tror jag att den lätt kräsmagade ändå tenderar att undvika filmer som kan få dem att må en smulla dåligt.

The Human Centipede
är en skapelse av Tom Six, en man som enligt IMdB.com är intresserad av Kalasjnikovs och har gjort en handfull insatser i filmvärlden hittills. Visst låter det lovande?

Filmen handlar i vanlig ordning om två kvinnliga turister av amerikanskt ursprung som under sin semester i Europa råkar få punktering alldeles i närheten av det hus där en pensionerad kirurg (specialist på att operera isär siamesiska tvillingar) lämpligt nog har sin boning. Vad som händer sen är i mångt och mycket redan täckt av själva titeln, denne kirurg har experimenterat med att operera ihop levande varelser på sistone och hans tre rottweilerhundar blev plötsligt en enda lång och mycket snitsig 3-Hund.

Nu är det så dags att ta vansinnet ett steg längre och bygga den första sekvensen av en mänsklig tusenfoting och precis då knackar det på dörren! Efter lite tafatta flyktförsök och så mycket inkonsekventa dumheter som man bara kan klämma in på ungefär trettioåtta minuter så består tusenfotingen av de två amerikanska turisterna samt en japansk man som haft turen att bli den främre delen av denna märkliga skapelse.

Det är ju nämligen så att de är ihopsydda läpp mot anus så att säga, så att den enes avföring blir den andres mat och så vidare. En äcklig tanke, men oroa er inte, man får inte se några specifika detaljer så det kan egentligen kvitta. Lustigt nog så hade jag väntat mig mycket mer av detta komplicerade matsmältningssystem eftersom jag antog att det var just detta som hade fått folk att kräkas rakt ut, men icke. Det är bara en enda ynka scen med denna groteska kuriositet i fokus och man glömmer snart bort den.

Faktum är att man missar många chanser att chockera publiken. När kirurgen drar ut tänderna på sina patienter så dokumenteras inte detta med en enda närbild. Allvarligt talat, ända sedan Maratonmannen har detta varit en grundläggande skräck för alla filmfantaster. Inte heller visas några operationsbilder, vilket är helt osannolikt korkat av regissör Six. Alla som har sett Jurtjyrkogården minns scenen då den snälle gamle farbrorn får hälsenan avskuren av en skalpell hanterad av den onde lille pojken. I ljuset av detta, hade det varit för mycket begärt att få se doktor Heiter skära av en eller annan knäled på sina blivande tusenfotingsdelar?

Det enda som över huvud taget imponerar lite grann på mig är mannen som gestaltar den galne kirurgen. Han heter i verkligheten Dieter Laser och för mig framstår han som en Udo Kier med begåvning, han är emellanåt riktigt obehaglig.

Annars är The Human Centipede osannolikt slätstruken och traditionell. Det är standardskräck, inget mer. Varför den har fått sådan uppmärksamhet har jag absolut ingen aning om, jag har sett dussintals filmer med osmakligare innehåll bara under det senaste året, obduktionsscenen i Saw IV eller de oändliga tortyrscenerna i Martyrs är verkligen att föredra om man vill framkalla illamående.

Se gärna The Human Centipede, men förvänta er inget särskilt. Nästa år kommer för övrigt en uppföljare med undertiteln Full Sequence, vi får väl se om herr Six lyckas bättre med den.

Fridens!




                Dieter Laser som doktor Heiter
 
1 cyklop:

skriven

Men...är detta verkligen en dokumentär?



Må tusen kamelers loppor angripa kirurgens könsorgan, om så är fallet..



Det där med äta avföring lät visserligen äckligt. Men själv skissar jag på ett manus till:



Return of the evil koprofag.



Den är inte heller att leka med.



I övrigt undrar man förståss hur om det går nåt vatten nån gång, så att du kan reduceras till patetisk butler.

2 Eta:

skriven

Låter inte som en lockande film precis för vem vill må illa på bio??

3 Malin & Sanna:

skriven

Hej!

Vi (Malin och Sanna) säljer sköna bloggdesginer till ett bra pris! Kolla gärna in för att se om det är något du är intresserad av eller tipsa en kompis om oss!