Ship to Gaza

3 kommentarer
I morse bordades Ship to Gazas fartyg av israelisk militär och enligt varierande uppgifter har ett antal personer dödats (2-14 personer i skrivande stund) och ett flertal skadats. Det förvånar mig inte det minsta att Israel hanterar situationen på detta sätt, det kan faktiskt inte förvåna någon, vad som däremot är ganska ovanligt är att man hanterar vad som är en uttalat partipolitiskt och religiöst oberoende organisation på detta sätt.

Ship to Gaza är mycket noga med att inte vara knutna till politiska eller religiösa ideologier och lägger stor vikt vid att detta är en humanitär och fredlig insats avsedd att vara en direkt hjälp från person till person. Visst kan man diskutera det rimliga i att lasten verkligen kommer att tas om hand av likasinnade, speciellt med tanke på Hamas och PLO:s ovana att beslagta all humanitär hjälp, men avsikten är likafullt fredlig och god.

Om Israel hade låtit fartygen anlöpa, sett till att distribuera förnödenheterna och backat undan ett par steg så hade man åtnjutit åtminstone en liten gnutta respekt i omvärldens ögon. Man hade erkänt att det faktiskt fanns ett problem och agerat därefter, låt vara att en utomstående organisation stod för insatsen.

Istället väljer man som så ofta förr att göra sig omöjliga. Med osäkrade vapen och adrenalin upp till öronen ger man sig ut till havs för att borda dessa fartyg. Hur kan man se en "frihetsflotta" som en provokation? Jag kan inte minnas att Ship to Bosnia hade dessa problem.

När fartygen väl bordas kan vad som helst hända, vem som börjar med handgripligheterna är oväsentligt. Det finns självfallet rutinerade och hugade israelhatare ombord på fartygen, men de allra flesta är där på grund av en genuin vilja att hjälpa de som har det svårt.

Nu har israelerna som sagt gjort sig fullkomligt omöjliga i hela västvärlden igen och vad deras arabiska grannar anser om deras agerande vågar man knappt reflektera över. I slutänden kommer situationer som denna att få Israel på fall, inte ens USA kan försvara detta och dylika övertramp på goda intentioner.

Jag är inte personligen inblandad i Ship to Gaza, men jag kan förstå varför en sådan organisation behövs när världens regeringar tiger och låter de drabbade klara sig så gott det går. 

USA skänker enorma summor till Israel varje år, men inte en cent av dessa går till förnödenheter på Gazaremsan eller Västbanken, de hamnar i de redan prviligerades fickor.

Många har påpekat naiviteten i projekt som Ship to Gaza med flera och visst finns det ett stort mått av det, det måste det finnas, annars kan man inte iscensätta en sådan operation.

Religiösa och politiska intressen kommer att lägga beslag på mycket av lasten och Israel kommer att göra sitt yttersta för att hindra leveranserna, så är det bara, men i en värld där till och med välgörenheten har drabbats av en enorm girighet och hunger så är denna typ av insatser utan tvekan att föredra.

Men det finns en sak som alltjämt maler i mitt huvud. Varför kan inte Hamas, Hizbollah och PLO förse sina medmänniskor med pengar och mat utan att kräva gentjänster i form av våld eller hot om våld? Deras samlade tillgångar ligger, enligt Loretta Napoleoni och många andra forskare, på cirka tjugo miljarder dollar, varav en stor del finns deponerade i obskyra bankers nummerkonton över hela världen. Men det är naturligtvis med dem som med alla andra kapitalister, viljan att skänka är försvinnande liten.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7215954.ab    
 
1 cyklop:

skriven

Hmmm! Det finns inte ett rätt och ett fel här. Det finns bara två fel ( Så går det när självaste Gud agerar landmäklare ). Hade det funnits någon rättvisa i världen så hade hade Israel idag legat i Tyskland. Men som bekant så finns det ingen rättvisa, utan bara gudomliga påbud och heliga landplättar som garranterat omöjliggör samexistens för all framtid.



Jag har stor förståelse för Israels uppfattning om att med höga staket får man goda grannar. De är omgivna av grannar som vill utrota dem som folk och eliminera dem som stat. Jag tror att vi naiva svenskar har svårt att förstå vad det innebär att leva med ständiga självmordsbombar attacker, raket beskjutning i ett litet land omgivet av fundamentalistiska muslimer.



Å andra sidan, så har vi lika svårt att förstå vad det innebär att vara fördriven från sitt eget land, av ett folk som har en liten extremt religiös minoritet som undan för undan, med gudomlig hänvisning, bygger sig fram till än mer land. Att vara fråntagen alla sina mänskliga rättigheter och all sin mänskliga värdighet av en visserligen demokratisk, men i grund och botten rasistisk stat.



Nåväl.Allt det här vet vi. Övergreppen haglar från bägge sidor. Inget är nytt, inget går att lösa, allt har pågått i två tusen år, och allt kommer att pågå så länge mellanöstern är befolkat.



Jag tycker bara att det är synd att det tar focus från alla andra "lösbara" problem mänskligheten har att tampas med.



Tänk om de kunde identifiera sig som "människor" och inte som jude, muslim eller kristen?

2 Danne:

skriven

En sak kan vi alla komma över ens om är att Israel inte har lärt sig av sin egen historia och att konflikten i mellanöstern kommer att fortsätta så länge vi lever. Men att angripa civilbefolkning med vit fosfor är tydligen ingen terroristhandling.

Terror föds i desperation.

För mig så är det obegripligt att Kinas ockupation av Tibet sedan 50 talet går helt obemärkt förbi. Kina kallar nuförtiden alla Tibetaner som gör motstånd för terrorister... det ligget väl i tiden. Men konstigare saker sker ju.

3 cyklop:

skriven

Det finns en del saker som "sticker ut" i den här sjörövar historien. Cyniska uppenbarheter som lyser igenom hela skiten.



För det första. Hjälporganisationen som skickade fartygen är en synnerligen misstänkt islamistisk dito. Självklart förnekar de själva detta, liksom 11 september bombarna ansåg att Islam är en fredens religion ( bara alla jävlar blir muslimer först!)



Till sin hjälp så hade/har man en hel kader mycket solidariska humanistiska men ack så naiva "hjälparbetare".Kanon maten som kan och ska offras för propagandans skull. En plan som fungerat!



Israels blockad är givetvis kriminell, liksom dess bordning på internationellt vatten. Men! Trodde nnågon verkligen att Israel skulle släppa igenom fartygen? Israel är förståeligt nog ganska trötta på att få agera kulfång för kazamraketer och självmordbombare allt för ivriga att få kila vidare till sin fiktiva himelska bordell.



Israel erbjöd fartygen att gå till en hamn strax norr om Gaza där man skulle söka igenom lasten och därefter ombesörja lastbils transport till Gaza.



Konvojen nekade. Man skulle till Gaza till varje pris. Vad är då viktigast? Att hjälpsändningen kommer fram eller att man får gå direkt till Gaza, vilket är en utopi?



Den Israeliske soldaten S vittnade om att när han firades ner som nummer fyra, så var ettan, och tvåan redan skjutna och bestulna på sina vapen. Trean låg skadad med ett yxhugg i huvudet, och S befann sig själv under kraftig eldgivning. Han besvarade elden och sköt ihjäl fem "fredsaktivister"



Hur ska man se på detta? Besättningen hade all rätt i världen att försvara sig från ett brottsligt angrepp på internationellt vatten? Förvisso. Fredsaktivisterna visade sig vara allt annat än fredliga? Förvisso. Fredsaktivisterna och soldaten S är bara brickor i ett cyniskt propaganda spel? Troligen.

Nio döda turkar är värda oerhört mycket mer än hundratals döda gaza bor? Tydligen!



I presskonferens efter presskonferens så står de där och vittnar om övervåldet. Iklädda palestina sjalar med en kartbild på ett palestina där Israel inte finns med. Med ett utplånat Israel. Kan det uppfattas som provocerande av Israel? Troligen.



Det här Abrahamitiska stamkriget lär ju pågå i ytterligare ett par tusen år, så vi kanske får anledning att återkomma i ämnet.