Allt och lite till

Kommentera
Det här kommer att bli ett långt inlägg, det är lika bra att säga det på en gång. Anledningen till det är enkel: det har hänt en hel del i världen på sistone som tarvar en kommentar eller två.
 
Varför inte börja med den så kallade "Korea-krisen"? Nordkorea hotar alltså den övriga världen med sina hemska massförstörelsevapen och enligt Aftonbladet med flera skvallertidningar så är ett kärnvapenkrig mycket nära förestående. I inte mindre än en vecka så har den blekfete Kim Jong-un tydligen haft fingret på avtryckaren och varje dag läser vi att "idag startar kriget" et cetera. Låt mig klargöra några saker om detta. I snart sextio år har spänningarna mellan Nord- och Sydkorea varit extremt påtagliga och hot av denna typ förekommer i princip på daglig basis, från båda sidor. Den enda skillnaden nu är således de kärnvapen som Nordkorea påstås ha tillgång till och att dessa ska vara riktade mot ett antal amerikanska städer. Jag har ganska svårt att tro på det. Inte minst eftersom de stora tidningarna i USA (New York Times, Washington Post m.fl.) inte ägnar särskilt många spaltmeter åt detta. Hur det utvecklar sig vågar jag inte spekulera i, men klart är i alla fall att om Nordkorea gör något så vansinnigt som att starta ett kärnvapenkrig så finns det nog inte mycket kvar av den regimen några timmar senare. Hade det inte varit för att det som vanligt är civilbefolkningen som får ta den största smällen så hade det nog till och med varit ett högst önskvärt scenario. Roligt att notera är också att Fidel Castro röt till härom veckan och bad Kim Jong-un att ta sitt ansvar. Vår egen Fredrik Reinfeldt hade knappast haft cojones nog att göra det, det kan jag lova.
 
På tal om despotiska galningar så gick ju Margaret Thatcher bort i förra veckan. Det är inte alldeles lätt att förstå hur hon har undvikit fängelse eller Haag-tribunalen efter allt som hon har åstadkommit i form av mänskligt lidande under sin levnad. Många firade hennes bortgång, förståeligt om än en smula osmakligt, men ännu osmakligare var de rena hyllningsartiklar som florerade i diverse publikationer. Återigen så visade Reinfeldt sin allra mest avskyvärda sida och sa att Thatcher var "en inspirationskälla" vid bildandet av "Nya Moderaterna". Ett uttalande så vidrigt att man vill kräkas honom rakt i ansiktet. Det Thatcher bidrog till med sin politik var främst tre saker: krig, arbetslöshet och kravaller. Hon var i allt väsentligt en premiärminister som i modern tid lyckades orsaka klassklyftor och misär av rent dickensiska proportioner och på den punkten är det mycket lätt att se vartåt "Nya" Moderaterna syftar med sin politik. En utarmning av de redan utfattiga och en farlig balansgång mellan lönedumpning och arbetslöshet. Att Reinfeldt hyllar Thatcher är faktiskt precis lika vedervärdigt som om han skulle hylla Hitler, Pol Pot eller någon annan stinkande skithög. Om inte detta sätter spiken i kistan inför nästa val så vete sjutton vad som krävs.
 
Vad som krävs är väl möjligen S-ledaren Löfvéns förvirrade uttalanden om antisemitism. Vad det hela gäller är i grund och botten att Omar Mustafa, partistyrelseledamot för sossarna, har bjudit in uttalat judefientliga muslimer till debatt och att han själv har yttrat sig rätt klumpigt om detta på bland annat Facebook. Löfvén säger sig inte acceptera detta, men att Mustafa ska ha gjort avbön och får behålla sin post. Intressant, särskilt med tanke på hur många huvuden som rullar inom SD på grund av just rasism. Det som inte heller nämns är det faktum att Koranen är full av nedsättande avsnitt om judar och jag har hittills inte träffat en muslim som inte tycker illa om judar, även om den starkaste orsaken tenderar att vara Israel/Palestina-konflikten snarare än Koranen. I Malmö, där jag brukade bo, så skedde antisemitismen helt öppet, till och med judiska barn träffades av spottloskor och annat otrevligt. Tro mig, jag har sett med egna ögon och det är inte särskilt trevligt. Detta renderade i en enda artikel och intet har förändrats sedan dess. Om man inte förstår att antisemitism och Islam går hand i hand så har man inte begripit mycket. Med det sagt så finns det också mycket få judar som har något till övers för muslimer. Judendomen (och i viss mån Kristendomen) är antiislamistisk och Islam är antisemitisk, så har det alltid varit och så kommer det att förbli så länge människor är korkade nog att vända blicken mot skyn istället för att se sig omkring. Gud, i all sin visdom, valde ju dessutom att lägga tre av världens största (och mest extremistiska) religioners allra heligaste platser på exakt samma plats. Om inte det är bevis nog för att Gud inte finns så vet då inte jag vilka argument som behövs. Han lyckades dessutom hitta en bit land som är helt utan oljefyndigheter och naturliga vattenreservoarer, bra jobbat! Om jag hade ett politiskt parti så skulle jag inte tillåta medlemmar som tillhörde någon form av organiserad religion. Vad man tror på hemma på kammaren är inte min ensak, lika lite som vad man gör däri, men om man visar sådan enorm brist på intelligens att man uppsöker ett samfund för att dyrka en fiktiv figur så har man mist sin rätt att besluta om medborgarnas väl. Du kan helt enkelt inte vara tillräckligt objektiv om du bär på denna defekta uppfattning om livets beskaffenhet. Vad vi behöver är inte ökad acceptans och tolerans gentemot religioner och religiösa, vi behöver upplysning och ständig debatt för att på sikt utplåna fenomenet. Det är en fullkomligt omöjlig hållning att acceptera en utveckling som leder mot utbredd religiositet. Därför anser jag till exempel att det hade varit mycket mer logiskt att förbjuda ringning i kyrkklockor snarare än att tillåta böneutrop i Fittja. Det är helt enkelt steg i fel riktning, alldeles oavsett från vilket håll man ser på saken.
 
Ytterligare ett underligt inslag som dök upp i Aftonbladets livesändningar idag var rubricerat "Rysslands hot mot Norden". Ibland undrar jag hur deras journalistiska agenda ser ut. Vad är det för jävla gökar som sitter och hittar på sådana saker? Vill de bara skrämmas? Har de tappat det fullständigt? Är de bara obegåvade idioter? Att Ryssland rustar upp sitt försvar innebär knappast per automatik ett hot mot Norden och naturligtvis har inget sådant uttalats, tvärtom faktiskt. Putin vill utöka samarbetet med Östersjöländerna och om några länder möjligtvis skulle känna sig hotade så borde det väl vara de forna Sovjetstaterna? Bär också i minne att Ryssland har varit inblandat i ett flertal konflikter på senare år (Tjetjeninen, Georgien, Sydossetien med mera) och att man gränsar till den växande supermakten Kina. Lägg därtill USA:s ständigt pågående upprustning och det blir ganska självklart att Ryssland gör detta för att kunna skramla om så behövs. Att Aftonbladet ser detta som "ett hot mot Norden" bevisar bara hur fullkomligt rubbad kvällspressen är. Att Wolfgang Hansson dessutom säljer sin själ och medverkar i ett sådant program gör det hela än mer sinnesrubbat. Vad händer på redaktionerna egentligen? Serveras det LSD i fikarummet? 
 
Hög tid nu att tala om betydligt trevligare saker.
 
Idag så fick jag en fantastisk leverans av en kollega som nyligen var i Italien. Hon hade med sig inte mindre än sex stycken filmer signerade Nanni Moretti! Inte nog med det, hon hade kommit över dessa för endast 40 Euro in alles. Enastående! När jag frågade henne om hon kunde hålla ögonen öppna när hon åkte ner så hyste jag inte särskilt mycket hopp. Att filmerna skulle finnas att köpa tvivlade jag inte på, men hur skulle det vara med undertexter? Min italienska är inte riktigt vad den borde vara nämligen. Nu visade det sig att samtliga filmer är textade på engelska och således har jag äntligen möjligheten att avnjuta den smått neurotiske Morettis härliga filmer. Expediten i affären där hon köpte dem hade dessutom vänligheten att skriva ner alla övriga Morettifilmer han hade i lager, i den händelse jag kanske skulle vilja ha även dem. Vilken service! Det kommer att bli en härlig ledighet fylld av svart humor och begåvade livsinsikter, inte tu tvivel om den saken.
 
Fridens...