Det första som går förlorat...

Kommentera
Man brukar som bekant säga att det första som går förlorat i krig är sanningen. Aldrig har det varit så sant som kring de skeenden som attackerna mot World Trade Center satte i rörelse. Jag tänker ofta på hur märkligt det är att denna händelse aldrig har fått sin nöjaktiga förklaring. Visst, kommissionen som utredde attentaten har presenterat sin rapport och allt detta, men den är ganska dåligt underbygd och skapar långt fler frågetecken än den rätar ut. Det är mycket märkligt.
 
Det finns så många oklara omständigheter som man skulle vilja ha svar på. Hur kunde terroristerna ha en sådan fantastisk tur att båda skraporna rasade ihop som korthus? Och hur i hela friden kunde en byggnad bredvid, den numera mytomspunna WTC 7, även den plattas ihop som en pannkaka? Varför får vi inte se några bilder på det plan som träffade Pentagon? Varför påstod man från början att det var en helikopter som kraschade i Washington samt att US State Dept. drabbades av en bilbomb? Det borde vara mycket grundläggande och förhållandevis enkla frågor att svara på.
 
Ett annat intressant faktum är att FBI aldrig efterlyste Usama Bin Laden för attentaten den 11:e september utan för andra attentat utförda bland annat 1998. När jag hörde detta så trodde jag först att det var en skröna, men FBI har svarat mycket tydligt på den punkten: "Vi har inte tillräckligt med bevis". För George W. Bush och hans arméer räckte bevisen uppenbarligen eftersom man invaderade Afghanistan i jakt på just denne superskurk. Egentligen borde jag inte bli förvånad längre, man borde ha vant sig vid att bli ljugen för. Se bara på argumenten för att gå in i Irak. Saddam Hussein må ha varit ett tyranniskt arsle, men han hade aldrig beordrat eller uppmuntrat attacker på amerikanska intressen. Får jag tillägga att det skulle vara mycket tillfredsställande att få bildbevis (eller några andra bevis) på att även Usama är död och begraven?
 
Det som stör mig mest är egentligen inte bristen på svar, det är snarare frustrationen över att ha upplevt en så omvälvande händelse utan att veta allt som är värt att veta. vad säger jag när min dotter frågar mig om detta? Hur känns det för de tusentals människor som hade anhöriga som omkom eller skadades att inte få sanningen serverad på silverfat, som sig bör?
 
Jag är ingen konspirationsteoretiker, tvärtom. Jag tillämpar alltid den enkla regel som kallas Occams rakkniv. Till exempel så tvivlar jag inte på att månlandingen har ägt rum, jag finner det högst troligt att Lee Harvey Oswald sköt Kennedy, att det med stor sannolikhet var Christer Pettersson som sköt Palme och att Estonia sjönk på grund av dåligt väder och ännu sämre underhåll. Inte heller tror jag på att Illuminati (vilka de nu skulle vara) har några planer på världsherravälde eller att Bilderberggruppen gör allt för att lura skjortan av oss vanliga döda. Kort sagt: jag tror mig ha båda fötterna på jorden. Jag tror på den enklaste förklaringen tills en mer trolig och väl underbygd kommer i dagen.
 
Men i fallet med 9/11 är jag mycket skeptisk till den officiella versionen. Med det sagt är jag också mycket medveten om hur svårt det är att hålla en så stor konspiration hemlig, det krävs otroligt många inblandade och ännu mer tur och disciplin. Egentligen betvivlar jag inte på att ett antal flygplan kapades och flögs in i diverse mål, men jag är också ganska säker på att det inte är hela sanningen. Som sagt, det finns alldeles för många frågetecken för att det ska stå rätt till.
 
Se gärna filmer som Loose Change, Zeitgeist och Zero, men ta dem med en nypa salt och sila bort kamelerna. Försök bara att förstå varför dessa filmer har kommit till, de har en publik helt enkelt för att allmänheten inte låter sig nöjas med de vaga svar de har fått. Därför fyller www.911truth.org och liknande sidor ett syfte. De blir ett forum för både missnöje och sanningssökande, besvikelse och kunskapstörst.
 
I backspegeln kan man lätt konstatera att vardagslivet inte förändrades särskilt mycket av dessa attentat. Man trodde att allt skulle ställas på sin spets, att man skulle bli tvungen att försvara demokratiska värderingar med näbb och klor. Så blev det tack och lov inte precis och i praktiken så flyter din och min vardag på som förut. Visst, det har blivit lite mer komplicerat att flyga, men vad gör det om säkerheten blivit bättre?
 
Svar efterlyses, omgående tack!
 
Fridens...