Pinocchiopolitik

2 kommentarer
Det börjar bli lite tröttsamt att bli ljugen för. I morse satt en riktig praktmupp i SVT:s morgonsoffa, han var något slags representant för Sveriges rektorer. Han påstod, och detta är lika skrattretande som skrämmande, att de usla resultat som svenska elever uppvisar i skolan beror på vår öppna demokrati. Ja, ni hör ju själva.
 
I så fall kanske de ungdomar som Ronnie Sandahl hänvisade till i en krönika härom dagen har rätt? 50% av de tillfrågade högstadieeleverna trodde nämligen att Sverige skulle vara ett bättre land att leva i om det var en diktatur. Efter morgonens TV-upplevelse är det inte utan att man är böjd att hålla med dem. Om demokrati, som är tänkt att vara ett upplysningens och den civiliserade världens redskap, fördummar folk så avsevärt så är det måhända inget särskilt eftersträvansvärt styrelsesätt? Att 30% av de tillfrågade ungdomarna dessutom trodde att cancer smittar tycks i nuläget bara bevisa just ett sådant faktum.
 
Så dumhet och demokrati går alltså numera hand i hand. Inte konstigt då att 17% av landets femtonåringar bara klarar av att läsa "enkla, grundläggande texter", den kategorin svenskar är således lite mindre än hälften så bra på att läsa som finnar och norrmän. Hurra!
 
Men... varken Norge eller Finland är ju diktaturer? Hur går detta ihop? Kan det vara så att rektorsrepresentanten satt och ljög mitt på blanka morgonen? Jo, visst gjorde han det, men så är han säkerligen rätt mån om att behålla jobbet också. SVT:s "programledare" verkade inte speciellt ivriga att ställa honom mot väggen heller för den delen, SVT ägs ju av staten och måste därför hålla sig på mattan och föra ut den propaganda pappa Staten vill. Oberoende media? Kyss mig i arslet!
 
Så vad beror det på att många av våra unga är så förbaskat korkade? Det är naturligtvis ingen lätt fråga att besvara på bara några få rader, men det har i alla fall inte med vår "öppna demokrati" att göra, inte i någon direkt mening åtminstone. Särskilt öppen är den faktiskt inte heller, men det lämnar vi därhän tills vidare.
 
Vad våra senaste fyra regeringar har gjort mot skolväsendet är att betrakta som landsförräderi, varken mer eller mindre. Man har successivt nedmonterat undervisningens resurser och aktualitet, man har sålt ut det medel med vilket man förr ansåg att framtiden skulle byggas. Man har underminerat ungdomars och barns utbildning genom ständiga nedskärningar och usel kontroll av de privata friskolor man tillåtit att växa upp som svampar ur jorden och nu är det så långt gånget att det kommer att ta åtskilliga generationer att återställa ordningen. Man har sänkt kraven på eleverna för att kunna visa upp "godkända" resultat, man har gjort läraryrket till ett utsatt lågstatusyrke där misshandel och hot "tillhör jobbet" som en särdeles vidrig politiker uttryckte det för ett tag sedan.
 
Där har vi pudelns kärna. Inkompetenta politiker vars enda agenda är att gagna sig själva har ställt till med detta och borde naturligtvis dras inför skranken för det. Jag vet, det kommer inte att hända, det är för kallt här uppe, men det vore förbannat önskvärt.
 
På exakt samma sätt har man fuckat upp äldreomsorgen, sjukvården och infrastrukturen. Man har sålt allt som går att sälja till gnidna och sluga investerare som självfallet måste tjäna pengar på det de har köpt. Sverige är inte en "öppen demokrati", det är en demokrati till salu, en prostituerad demokrati om ni så föredrar. Vissa saker bör vara centralt styrda, framför allt så viktiga funktioner som de jag nyss nämnde. Att man sålde ut el- och televerket må ju vara hänt, men att sälja ut äldreboenden och apotek är klara tecken på att någonting är mycket, mycket fel. Märk väl att det aldrig har varit på tal att sälja ut Svenska Spel eller Systembolaget. Anledningen? Det är två enastående kassakossor förstås, som dessutom kostar förhållandevis lite pengar att tjäna miljarder på. Sjukvården, skolan, omsorgen och infrastrukturen är svarta hål i budgeten som nästan aldrig ger någon profit att tala om. Då kan man lika gärna sälja skräpet, verkar man resonera.
 
Därför lider våra äldre ont, därför har vi norra Europas sämsta infarktvård, därför är våra unga dumma så in i Norden (bokstavligt talat) och därför är det nästan omöjligt att komma fram i tid om man åker tåg. Detta i ett land som nyligen landade på andra plats (efter Schweiz) på listan över likvida ekonomier. Å andra sidan så växer antalet spelberoende och alkoholister lavinartat, alltid något.
 
Så gör mig en tjänst, enfaldiga politrukarslen: sluta ljuga mig rätt upp i ansiktet! Betänk också (eventuella, kära läsare), om de ljuger så öppet och flagrant om dessa saker, hur mycket annat är det som ni aldrig får höra sanningen om? Man bedriver en vedervärdig pinocchiopolitik där det, i motsats till sagan, inte är näsan som växer utan lögnhalsarnas plånböcker.
 
Fridens...
 
 
 
1 M:

skriven

Satan så bra skrivet.

Svar: Tack!
Mathias Engman

2 Anonym:

skriven

Min käre vän.
Att dagens ungdomar är korkade (sedan urminnes tider) beror kanske beror på farbrors höga levnadsålder och erfarenhet?
Kanske beror det på att man ändrat om betygsystemet ett flertal gånger sedan farbror var student?
Jag tror att dagens ungdomar är minst lika intelligenta som alla andra generationer.
Skenet bedrar. Precis på samma sätt som du spelade ut dina föräldrar - och jag mina föräldrar.
Fridens din gamle folkpartist!
;)