Kort elegi för Phil

Kommentera
När man tänker på The Pogues så dyker alltid Shane MacGowans sargade ansikte upp först, det är ett faktum. Sedan kanske man tänker på Jem och Spider och någonstans i slutet av tankekedjan dyker bilder av en liten farbror i hatt upp. En liten farbror med vad som förefaller vara en gigantisk gitarr runt halsen. Det är Philip Chevron. Att underskatta hans roll i The Pogues bara för att han kanske inte syntes och hördes mest är dock ett misstag. Inte minst så skrev han och framförde den fantastiska låten Thousands Are Sailing, men han var också bandets röst i många andra sammanhang. Det var han som svarade på fansens frågor och som översåg nyutgivningen av bandets album. Han lyckades också med att övervinna sitt alkohol- och drogberoende samt överleva den första bataljen mot den cancer som till sist blev hans död. Man får inte heller glömma hans tidigare bidrag till musiken i form av The Radiators From Space, det punkrockband som han ledde under det sena 1970-talet och som han återbildade 2003 tillsammans med, bland andra, Cait O'Riordan (originalbasist i The Pogues). En liten man med stor vilja och stort musikaliskt kunnande, utan tvekan.
 
Han tog över som gitarrist efter MacGowan 1984, till den sistnämndes stora förtret eftersom han ansåg sig vara en mycket bättre gitarrist och banjospelare än Chevron. MacGowan må vara briljant på många sätt, men i denna åsikt var han sannerligen ute och cyklade rejält. James Fearnley (dragspelare i The Pogues) beskriver både detta och Chevrons sköra hälsa i sin mycket underhållande bok Here Comes Everybody: The Story of the Pogues, en bok som jag för övrigt rekommenderar alla med minsta intresse för bandet att läsa.
 
Man kan tycka det ironiskt eller ofattbart att MacGowan, som än idag är en drinkare av gigantiska mått, kom att överleva Chevron, men han var svårt plågad av diverse hälsoproblem redan under mitten av 1980-talet och det speglades märkligt väl i hans skelettliknande gestalt. Det såg ut som om han skulle blåsa omkull vilken sekund som helst. Trots det så skapade han musik som kommer att leva i många år ännu, det är stort.
 
Så hatten av för Philip Chevron (1957 - 2013), en plågad man med ett stort musikhjärta.
 
Fridens...